Nieuws

In gesprek met Erik Huiting: Een exclusief interview in TON Magazine over zijn carrièreswitch bij Vredeveld Transport

Maak kennis met Erik Huiting, een toegewijde chauffeur bij Vredeveld Transport, die de overstap heeft gemaakt van internationaal transport naar ploegendiensten. Onlangs werd hij uitgelicht in een interview met TON Magazine!

Maak kennis met Erik Huiting, een toegewijde chauffeur bij Vredeveld Transport, die de overstap heeft gemaakt van internationaal transport naar ploegendiensten. Onlangs werd hij uitgelicht in een interview met TON Magazine!

Erik Huiting is 29 jaar internationaal chauffeur, onder andere in het bulk- en exceptioneel transport. Door de verschuivende rij- en rusttijden werd slapen een probleem voor hem. “Ik was steeds moe en prikkelbaar.” Met hulp van een slaapcoach en het vaste ritme van ploegendiensten wordt hij zijn problemen de baas.

Zo’n zes jaar geleden krijgt Erik last van slapeloosheid. “Ik begon maandagochtend om zes uur. De eerste dagen van de week ging het slapen nog wel. Maar als je internationaal rijdt, gebeurt het regelmatig dat je rij- en rusttijden verschuiven. Vaak zat ik op vrijdag al om 02.00 uur achter het stuur om op tijd bij een klant te zijn. En altijd de stress of je wel een goede overnachtingsplek kan vinden.” Hierdoor raakt het slaappatroon van Erik in de war. “Ik kreeg een humeur om op te schieten en werd heel erg moe. Als ik vrijdag thuiskwam, was ik blij mijn gezin te zien. Maar ik kon er niet tegen als de kinderen druk waren.”

Bekaf

Bijtanken in het weekend lukt niet meer. Elke maandag begint Erik vermoeid aan zijn werkweek. En dan verongelukt zijn beste vriend. “Dat is nu vier jaar geleden. Een motorongeluk. Zijn dood hakte erin. Elke nacht lag ik te malen. Bekaf was ik. Ik ben een binnenvetter, erover praten kon ik niet.” In overleg met zijn vrouw besluit Erik te stoppen met het rijden op het buitenland. Hij vindt een baan in het speciaal vervoer. “Prachtig werk. Ik kwam op bijzondere plekken. Ook hier was ik weer de hele week van huis en had ik onregelmatige werktijden. Ik bleef slecht slapen. Slopend.”

Tip: Doe een powernap van twintig minuten in je pauzemoment. Zoek een rustige plek, doe je oortjes in en zet een slaapmasker op.

Opslomen

Erik laat zijn gezondheid checken bij een vitaliteitsbus van STL, die op een dag bij het bedrijf staat. “Een medewerker van STL belde me daarna en wilde mijn slaapproblemen bespreken. Volgens hem heeft bijna 80 procent van de chauffeurs daar last van. Hij bood mij een gratis traject met een slaapcoach aan.”

Van zijn slaapcoach krijgt Erik de opdracht een slaapdagboek bij te houden. “Ze gaf mij ook tips als ‘opslomen’: je lichaam klaarmaken voor de nacht. Bijvoorbeeld het licht dimmen en geen prikkels als tv-kijken meer toelaten. Ook moest ik voor het slapen gaan opschrijven waarover ik maalde en het dan weggooien. Toen ik dat hoorde, dacht ik: dat mens spoort niet.” Toch volgt Erik de tips op en hij merkt dat het hem helpt.

Verduisteringsgordijnen

Ook wordt het duidelijk voor hem dat hij ander werk wil, met meer regelmaat. Hij weet dat ze bij Vredeveld in Hoogersmilde in ploegendienst bulk rijden en wil er graag gaan werken. “Maar ons gezin was eraan gewend dat ik de hele week van huis was. Het zou wennen worden voor ze.” Met het kopen van verduisteringsgordijnen voor de slaapkamer bereidt Erik zijn vrouw voor op de komende werkverandering. Bij Vredeveld wordt Erik met open armen ontvangen.

Gouden ploeg

Erik is blij met het strakke ritme van de ploegendienst: vier nachten werkt hij van 18.00 tot 06.00 uur, dan gaat hij vier dagen de dagdienst in. Daarna 48 uur vrij, vervolgens drie dagen werken in de nacht gevolgd door 48 uur vrij en weer drie dagdiensten. Om de drie weken is hij een weekend vrij. “Ik weet waar ik aan toe ben en dat geeft rust. Ik hoef niet meer op zoek naar een overnachtingsplek en ik heb geen last van verschuivende rusttijden. Samen met mijn collega’s Gert de Grijs en Jan Oving ben ik ploeg twee van Gasselternijveen. Een gouden ploeg. Lekker ouwehoeren en het werk doen. Onze wagens staan in het dorp bij de aardappelzetmeelfabriek.

Een half jaar werkt Erik nu in ploegendienst. Het slapen gaat goed. Zijn vrouw en zoons zijn eraan gewend dat hij niet meer de hele week van huis is. De tips van zijn slaapcoach gebruikt hij nog steeds. En hij heeft sinds kort een voedingscoach. “Ik zit weer goed in mijn vel en dat wil ik zo houden.”

Tip: Vermoeid? Doe stretch-oefeningen of loop een rondje buiten om een frisse neus te halen.